WOOD & Company v roku 2022: ako premeniť krízu na príležitosť


WOOD & Company v roku 2022: ako premeniť krízu na príležitosť

Do minuloročného bilancovania aktivít WOOD & Company naďalej významne zasahovala pandémia COVID-19. Všetko nasvedčovalo tomu, že náročné obdobie sa chýli ku koncu a celý svet sa opäť dostane do normálu. Nikto nečakal, že nás rok 2022 povozí na vlne ďalších extrémov, že za našimi hranicami vypukne vojnový konflikt, budeme čeliť enormnému nárastu inflácie a energetickej kríze. Môžeme však konštatovať, že aj tento náročný rok dopadol pre farby našej spoločnosti priaznivo. Podarilo sa nám uviesť do života hneď niekoľko noviniek, držať stabilnú a veľmi slušnú výkonnosť našich investičných produktov a nájsť nové a perspektívne obchodné príležitosti.


Odvážni priekopníci

V minulom roku sa spoločnosti WOOD & Company podarilo uviesť na český trh hneď niekoľko zaujímavých noviniek. Medzi tie, ktoré stoja za zmienku, nepochybne patrí prvá SPAC transakcia v rámci strednej a východnej Európy. Prázdna spoločnosť pod názvom WOOD SPAC One, špeciálne vytvorená na investičný účel, do ktorej viac ako štyri stovky investorov vložili čiastku vyše 538,7 milióna českých korún, vstúpila na pražskú burzu 9. mája. „V túto chvíľu prebiehajú rokovania s vytipovanými subjektmi vhodnými na spojenie s WOOD SPAC One. Malo by ísť o menšiu firmu z odboru technológií, herného priemyslu, e-commerce alebo z oblasti strojárstva, ktorá má v Česku tradíciu a silnú pozíciu,“ spresňuje Oliver Polyák, produktový manažér WOOD & Company.

Na sklonku roka 2022 tím WOOD & Company prvýkrát priniesol investičnú príležitosť v oblasti kryptomien a blockchainov. Produkt WOOD Blockchain+ pre kvalifikovaných investorov ponúka možnosť zainvestovať do atraktívneho portfólia, starostlivo spravovaného vybranými medzinárodnými blockchainovými hedgeovými fondmi s profesionálnou správou. Záujemcovia majú možnosť dostať sa k výberovým fondom formou investičných certifikátov a rozšíriť svoje portfólio o najvýnosnejšie aktívum posledných desiatich rokov. Podľa investičného analytika Tomáša Kacerovského bude aj aktuálny rok, rovnako ako ten minulý, pre kryptomeny volatilným rokom. „Nie je vylúčené, že séria bankrotov subjektov, ktoré na tomto trhu operujú, bude ešte nejaký čas pokračovať. Technologický posun infraštruktúry blockchainu a množstvo na ňom vznikajúcich projektov je však svetlo na konci tunela aj dlhodobom horizonte má tento typ investície slušný potenciál,“ vysvetľuje Kacerovský.

Burzové a investičné aktivity

Ako významný burzový hráč stála skupina WOOD & Company aj v minulom roku pri zaujímavých transakciách. Za zmienku stojí akciová emisia kazašskej ropnej a plynárenskej spoločnosti KazMunayGaz, v rámci ktorej naša spoločnosť pôsobila v úlohe poradcu.

V roku 2021 bol WOOD & Company jediným globálnym koordinátorom výnimočného počinu na českom trhu, keď bolo v zrýchlenom predaji vydaných takmer 780 tisíc kmeňových akcií Českej zbrojovky Group (CZG). Česká zbrojovka patrí medzi zavedené tituly pražskej burzy a my sme boli pri tom, keď v minulom roku uviedla na trh ďalšie emisie. Výnimočnosť tejto transakcie spočíva v tom, že ide o ojedinelý počin na destabilizovaných trhoch.

Pod vplyvom vojnového konfliktu a obáv z hroziacich sankcií prevzala spoločnosť ČEZ v jeseni minulého roka českú spoločnosť Škoda JS, ktorá sa venuje najmä servisu a inžinieringu v oblasti jadrovej energetiky. ČEZ touto kúpou vyriešila problematiku svojho významného dodávateľa, ktorý bol súčasťou ruskej strojárskej skupiny OMZ, ovládanej Gazprombankou. Zmluva o odkúpení 100 % podielu bola uzatvorená v júni a do schválenia transakcie antimonopolnými úradmi boli akcie vo vlastníctve WOOD & Company.

Tím WOOD & Company je tiež známy podporou nádejných mladých projektov, do ktorých v duchu „investujeme len do toho, čomu veríme“ vkladajú peniaze samotní majitelia skupiny, ale aj jej zamestnanci. Jedným z podporovaných projektov je aj česká spoločnosť Snuggs, ktorá je budúcim IPO kandidátom na vstup na pražskú burzu Start. Ako dlhodobý partner spoločnosti bude WOOD & Company pri tom. „Ide o skvelý ekologický a ekonomický produkt, ktorý má podľa nás dobrý investičný potenciál, a dáva nám zmysel podieľať sa na jeho budúcnosti,“ hovorí spolumajiteľ WOOD & Company Jan Sýkora. Ďalšou startupovou spoločnosťou, do ktorej Woodi investovali, je LutherOne, ktorá vyvíja modernú platformu na efektívne riadenie spolupráce a výkonu. Investorsky vstúpili aj do firmy Fruitisimo prevádzkujúcej sieť ovocných barov.

V minulom roku vznikli tiež certifikáty Wood Venture One, prostredníctvom ktorých sa môžu kvalifikovaní investori podieľať na tom najlepšom, čo vzniká vo venture svete.

V celkovom kontexte WOOD & Company potvrdila, že je vedúcim hráčom na stredoeurópskych trhoch. Na pražskej burze už po ôsmy raz za sebou prekonala 40 % trhový podiel, v Maďarsku sa priblížila k 30 %. Zaujímavé objemy obchodov vykázala aj vo Varšave, vo Viedni a v Bukurešti. Celkový objem zobchodovaných cenných papierov bol v minulom roku 20 mld. EUR.

Skúsenosti a know-how lídra kapitálových trhov prenášame aj na našich klientov. Aktíva v správe skupiny WOOD & Company narástli na 4,5 mld. EUR a naša retailová online investičná platforma Portu má už 180 000 používateľov.

Dlhopisové príležitosti

Vývoj na finančných trhoch a rýchly rast inflácie v minulom roku zvýšili atraktivitu dlhopisových inštrumentov. Tie dokázali ponúknuť konzervatívnejším investorom prísľub veľmi slušného výnosu v rozkolísanej dobe a aspoň čiastočne zmierniť dopad vysokej inflácie. Aj v tomto segmente bola WOOD & Company aktívna a minulý rok sa podieľala na niekoľkých zaujímavých privátnych i verejných emisiách. Vo februári minulého roka pomáhali Woodi organizovať zaujímavú dlhopisovú emisiu pre poisťovňu Direct. Dlhopisy v objeme 650 miliónov českých korún a so splatnosťou 4 roky ponúkli výnos 6,85 % p. a. V rámci druhého dlhopisového programu bolo možné zakúpiť dlhopisy poisťovne Direct dokonca so zhodnotením 9,5 %. Za zmienku stojí aj dlhopisová emisia developerskej a investičnej spoločnosti SATPO, ktorá vydala dlhopisy v objeme 400 miliónov českých korún s výnosom 7,1 % p. a. a splatnosťou 4 roky.

Klient na prvom mieste

Osobne zdieľané skúsenosti sú nenahraditeľné, preto sme po uvoľnení proticovidových opatrení po dvoch rokoch opäť usporiadali konferenciu pre našich privátnych investorov. Teší nás, že sa nám to podarilo a že sme mohli začiatkom októbra privítať takmer dve stovky investorov v reprezentatívnych priestoroch Národného múzea v Prahe. V rámci prezentácií a panelových diskusií predstavili svoje myšlienky nielen investiční a realitní experti z WOOD & Company, ale aj externí hostia, ako napríklad Vojtěch Benda, bývalý člen bankovej rady ČNB.

Komerčné nehnuteľnosti ako stabilná kotva portfólia

Segment komerčných nehnuteľností prežil v časoch pandémie koronavírusu zaťažkávacie obdobie. Obmedzenia sa dotkli najmä kancelárskych budov a retailových nehnuteľností. Toto náročné obdobie sa majiteľom síce podarilo zvládnuť, no v uplynulom roku na to nadviazali ďalšie negatívne faktory v podobe energetickej krízy a vysokej inflácie. Tie vyvolali u mnohých majiteľov a manažérov realitných fondov oprávnené obavy. S koncom roka však môžeme, aspoň u nás vo WOOD & Company, konštatovať, že aj tieto nepriaznivé vplyvy sa podarilo s postupom času a podporou vládnych opatrení zmierniť natoľko, že ich dopad na výkonnosť realitných aktív nebude veľký. Výsledky nášho Realitného fondu WOOD & Company tomu nasvedčujú.

Pri pohľade na WOOD & Company Office podfond, ktorý je zameraný na kancelárske nehnuteľnosti v Prahe, Bratislave a Varšave, vidíme, že dokázal za prvé tri kvartály minulého roka dosiahnuť zhodnotenie v korunovej triede o 7,89 percent. V minulom roku portfólio podfondu Office tiež doplnili dve nové akvizície. V apríli to bola varšavská kancelárska budova Astrum Business Park. Pre WOOD & Company šlo o prvú realitnú akvizíciu na poľskom trhu. V júli zase doplnila portfólio v poradí už desiata kancelárska budova – Greenpoint v pražskom Smíchove. Podfond WOOD & Company Office priniesol investorom od svojho založenia v roku 2017 priemerný ročný výnos 11,18 % v eurovej triede a patrí tak k najúspešnejším realitným fondom v Českej republike i na Slovensku.

Minulý rok sa tiež podarilo úspešne dokončiť nový bratislavský administratívny komplex Lakeside Park 02, ktorý vznikal v náročnom období covidovej pandémie a je dielom spolupráce spoločností Immocap a WOOD & Company. Budova získala dve prestížne ocenenia v ankete CIJ Awards – Best office development a Best new office tenant lease transaction.

A ako vidia situáciu na trhu s kancelárskymi nehnuteľnosťami naši experti? Podľa Jiřího Hrbáčka, portfólio manažéra Realitného fondu WOOD & Company, je aktuálna ponuka kancelárskych plôch nízka a dopyt zo strany nájomcov stále silný. Vzhľadom na nárast cien stavebných materiálov, miezd a služieb, rastúcu cenu pozemkov a horšiu dostupnosť developerských úverov sa stavia menej. „Očakávame, že v nasledujúcich troch rokoch bude na trh ročne dodaných v priemere o 40 až 50 % menej nových kancelárskych plôch. Minulý rok sme boli po zhruba dvoch dekádach prakticky rovnej krivky svedkami nárastu nájmov kancelárskych budov. Ceny nájmu za meter štvorcový najmodernejších pražských kancelárií sa dostali z pôvodných 22 eur na úroveň 27 eur. A nedostatok priestorov v nasledujúcom období bude pravdepodobne impulzom pre ďalší rast nájmov nielen v Prahe, ale aj v Bratislave a vo Varšave,“ vysvetľuje Hrbáček.

Výkonnosť WOOD & Company Office podfondu k 31.12.2022

Retail podfond WOOD & Company, ktorého aktívami sú nákupné centrá Krakov a Galerie Harfa a ďalej budova Harfa Office, zhodnotil za prvé tri kvartály minulého roka v korunovej triede o veľmi slušnú hodnotu 15,24 percenta. V porovnaní s druhým štvrťrokom vzrástla hodnota investičných akcií tohto podfondu o 4,84 %. Priemerný ročný výnos od založenia fondu je 15,35 % v eurovej triede. „Retailový segment sa začal po pandémii dostávať rýchlo do normálu. Ľudia sa vrátili do nákupných centier, ich návštevnosť je takmer na predcovidovej úrovni. Pozitívny trend zaznamenali tržby, ktoré sa od druhého kvartálu držia na rekordnej úrovni v porovnaní s rokom 2019, a sú v priemere o 10 až 15 % vyššie,“ hovorí Jan Kubíček, portfolio advisor Wood & Company Real Estate. 

Výkonnosť WOOD & Company Retail podfondu k 31.12.2022

Darí sa aj podfondu AUP Bratislava, ktorý vznikol v súvislosti s akvizíciou nákupného centra Aupark Bratislava. Celkový výnos fondu od založenia je v eurovej triede 10,40 %. Novinkou uplynulého roka v prípade Auparku je navýšenie podielu joint venture partnerov WOOD & Company a Tatra Asset Management vďaka druhej a tretej tranži na 87 %. Realizácia zostávajúcich tranží a 100 % prevzatie sú plánované na rok 2024.

Dobrej výkonnosti Auparku v budúcnosti ide naproti aj kvalitná správa a neustály revitalizačný proces. Minulý rok napríklad na streche nákupného centra Aupark pribudlo viac ako 1 200 fotovoltických panelov, čo vnímame ako pozitívny krok k naplneniu stratégie udržateľnosti. „Aktuálne vysoké ceny energií výrazne skracujú návratnosť investície do fotovoltických zariadení. Okrem ekonomickej stránky je pre nás ale samozrejme dôležitý aj aspekt dopadu na životné prostredie a kontinuálne znižovanie závislosti od neobnoviteľných zdrojov energie,“ hovorí Lukáš Palaščák z WOOD & Company.

Nový facelift spoločnosti

Značka WOOD & Company pôsobí na trhu už viac ako 30 rokov. Za tento čas spoločnosť prešla výrazným vývojom, rozšírila svoje aktivity a tým aj spektrum svojich potenciálnych klientov. Aj to bolo dôvodom pre zmenu vizuálnej identity, ktorú sme našim klientom i verejnosti predstavili na začiatku leta 2022. „Nové smery nevznikajú dodržiavaním starých pravidiel. Vo finančnom svete vždy víťazila odvaha, dravosť a zdravá kondícia. Naša nová identita odráža hodnoty spoločnosti i nás, zakladateľov. Nové logo vzbudzuje emócie, je ambiciózne, trúfalé, a to je presne to, čo v súčasnosti potrebujeme. Verím, že nám pomôže posilniť imidž silného hráča na trhu,“ vysvetľuje Vladimír Jaroš, spoluzakladateľ skupiny WOOD & Company.

Novému logu dominuje červený nápis WOOD, zvýraznený ostrým stredom písmena W. Ako inšpirácia slúžili dôrazné slová ako sebavedomie, rast a stabilita. Samotný symbol W sa stal výrazným grafickým prvkom novej identity. Premenou prešla aj farebnosť, pôvodnú zelenú nahradil nový odtieň, ktorý značke dodáva suverénnejší výraz a sýta červená dodáva novému štýlu modernú energiu. Od veľmi konzervatívneho vizuálneho štýlu sa tak presúvame k modernému a sebavedomému brandingu. Ten dotvára aj smelý claim „Invest in what you believe in“, ktorý reflektuje DNA celej spoločnosti.

Dobré meno firmy stojí na expertnom tíme

Spektrum biznisových aktivít spoločnosti WOOD & Company je rozsiahle a s tým súvisí aj široký záber investičných tém, ku ktorým sa naši experti z radov investičných analytikov, maklérov a produktových manažérov dokážu vyjadrovať. Záujem o ich kvalifikované názory a odporúčania zo strany médií postupne rastie. Minulý rok sa značka WOOD & Company objavila v českých a slovenských médiách v súvislosti s investičnými odporúčaniami, komentármi, výhľadmi a produktovými informáciami viac než 3 300-krát. Ako jeden z najvýznamnejších hráčov na pražskej burze pravidelne komentujeme jej vývoj. Rešpektovaných odborníkov máme aj v našom realitnom tíme a s rozrastajúcimi sa aktivitami v oblasti kryptomien a blockchainov si budujeme pozitívny mediálny obraz aj v tejto oblasti.

A aký výhľad majú naši investiční experti na rok 2023? Bezpečným prístavom môžu byť akcie v obrannom sektore, investičnou príležitosťou zase napríklad producenti medi. S infláciou si z dlhodobého hľadiska poradia aj niektoré realitné sektory. Krypto bude stále volatilné, ale zlepšujúca sa infraštruktúra blockchainu skrýva v dlhšom horizonte investičný potenciál. „Čo sa týka sektorovej alokácie, minimálne v úvode roka by som odporučil vyhnúť sa cyklickým odvetviam a zostal by som u defenzívnych sektorov, ako napr. farmaceutický sektor, zdravotná starostlivosť či tovar každodennej spotreby. Vzhľadom na stále relatívne nízku valuáciu by stabilný vývoj mohli vykazovať aj akcie ropných firiem, no hviezdnu výkonnosť z minulého roka už pravdepodobne nezopakujú. Bezpečným prístavom by aj naďalej mohli byť akcie v obrannom sektore, a to bez ohľadu na vývoj geopolitickej situácie,“ hovorí Vladimír Vávra, maklér WOOD & Company. Technologický sektor sa podľa Vávru začne odrážať odo dňa a pravdepodobne až v prípade potvrdenia kulminácie inflačných tlakov a výhľadu stability, či skôr poklesu úrokových sadzieb. Príležitosti by som hľadal aj v európskom telekomunikačnom sektore.

„Na pražskej burze je mojím favoritom zástupca v obrannom sektore, akcie Colt CZ. Trhový konsenzus v súvislosti s výhľadom hospodárenia firmy v budúcom roku považujem za príliš konzervatívny a domnievam sa, že po niekoľkomesačnej konsolidácii na úrovniach okolo 550 Kč za akciu majú akcie Colt CZ priestor na dvojciferné zhodnotenie,“ dodáva Vávra. V rámci zahraničných trhov pozitívne vníma akcie producentov medi. S rozvojom elektromobility, obnoviteľných zdrojov a potrebou investícií do modernizácie prenosových sietí budeme svedkami mohutného nárastu dopytu po tejto komodite. Súčasná cena medi pritom nie je dostatočne vysoká na to, aby výrobcov motivovala k zvyšovaniu produkcie. V horizonte 5 až 10 rokov tak môžeme byť svedkami pomerne významného štrukturálneho deficitu na trhu s meďou.