Realitný fond WOOD & Company vstupuje na poľský trh, kupuje Astrum Business Park vo Varšave


 Realitný fond WOOD & Company vstupuje na poľský trh, kupuje Astrum Business Park vo Varšave

Aktíva podfondu WOOD & Company Office doplní nová kancelárska budova Astrum Business Park vo Varšave. Spoločnosť WOOD & Company získa budovu od spoločnosti Prochem S.A. a investičného fondu LFI. Ide o prvú realitnú akvizíciu investičnej skupiny WOOD & Company na poľskom trhu. Budova má celkovú prenajímateľnú plochu viac ako 23 000 štvorcových metrov a je plne prenajatá. Transakcie podlieha potvrdeniu poľského daňového úradu, pokiaľ ide o daňovú klasifikáciu transakcie. Podfond Office spoločnosti WOOD & Company je jedným z najväčších realitných fondov zameraných na kancelárske budovy v hlavných mestách regiónu strednej a východnej Európy. Priemerný ročný výnos od založenia podfondu Office je 12,04 %.


„Poľsko je najväčšou ekonomikou v regióne strednej a východnej Európy a šiestou najväčšou ekonomikou EÚ. Je to aj jedna z najrýchlejšie rastúcich ekonomík na svete. Vo Varšave pôsobíme už tri desaťročia a viedli sme množstvo transakčných mandátov a úpisov na Varšavskej burze cenných papierov. Máme s Varšavou dlhoročné skúsenosti a veľmi dobre poznáme tunajší trh. Varšavský trh s nehnuteľnosťami sme intenzívne analyzovali viac ako dva roky a vnímame jeho veľký potenciál. Poľský trh s nehnuteľnosťami sa dynamicky rozvíja a je zároveň najlikvidnejší spomedzi krajín strednej a východnej Európy,“ hovorí Vladimír Jaroš, generálny riaditeľ WOOD & Company.

Optimistický pohľad investorov na Varšavu potvrdzuje aj prieskum „Investor Intentions Survey 2021“, ktorý na prelome rokov 2020 a 2021 realizovala spoločnosť CBRE. “Podľa tohto prieskumu je práve Varšava spomedzi metropol V4 najpreferovanejším miestom pre investovanie. Preto veríme, že Astrum Business Park bude zaujímavým aktívom nielen pre aktuálnych, ale aj nových klientov našich realitných fondov,“ dopĺňa Martin Šmigura,investičný riaditeľ WOOD & Company.

Kancelárska budova Astrum Business Park sa nachádza na križovatke dvoch hlavných mestských tepien – Jeruzalemských Alejí a Łopuszańskej ulice – s výbornou dostupnosťou zo všetkých častí Varšavy. V blízkosti je niekoľko autobusových zastávok a železničná stanica. Letisko Frédérica Chopina je vzdialené iba päť kilometrov. Výstavba bola dokončená v dvoch etapách, v rokoch 2016 a 2018. Šesťpodlažný komplex má prenajímateľnú plochu viac ako 23 000 štvorcových metrov. Hlavnámi nájomcami sú napríklad spoločnosti Lionbridge, Prochem S.A., Xerox, Robert Bosch a GEA Process Engineering. Budova má certifikát BREEAM. Spadá do technickej triedy A, má vysoký štandard dizajnu spoločných priestorov, vynikajúce osvetlenie denným svetlom a inovatívny systém vetrania.

„Situácia na poľskom realitnom trhu je priaznivá a budova Astrum Business Park dokonale napĺňa kritériá výberu aktív pre naše realitné podfondy. Ide o kvalitnú budovu triedy A v atraktívnej lokalite s dobrým potenciálom,“ hovorí Jiří Hrbáček, podpredseda predstavenstva realitného fondu WOOD & Company. „S takmer šiestimi miliónmi metrov štvorcových prenajímateľnej plochy je Varšava najväčším a najrýchlejšie rastúcim trhom kancelárskych priestorov v strednej a východnej Európe. Je tiež jednou z najatraktívnejších investičných destinácií v regióne. Preto si otvárame cestu na tento trh.“

Realitný fond WOOD & Company kúpi nehnuteľnosť od spoločnosti Irydion Sp. z o.o., spoločného podniku významnej strojárskej spoločnosti Prochem S.A. a investičného fondu LFI 1 FIZAN. Pri predaji asistovali spoločnosti Colliers, Duch, Lisicki & Partners a Deloitte, kupujúcu stranu zastupovali spoločnosti Dentons, Cushman & Wakefield, TPA a Sentient.

„Sme veľmi radi, že kvalitu Astrum Business Parku uzal taký renomovaný investor, ako je realitný fond WOOD & Company. Som presvedčený, že táto plne prenajatá, moderná, ekologická a dobre situovaná kancelárska budova naplní vysoké očakávania. Sme presvedčení, že budova bude aj pod novým majiteľom výborne fungovať,“ vraví Krzysztof Marczak, generálny riaditeľ spoločnosti Irydion Sp. z o.o. a viceprezident a finančný riaditeľ spoločnosti Prochem S.A.

„Predaj Astrum Business Parku investičnej skupine WOOD & Company je pre náš fond dôležitým míľnikom. Chcel by som sa poďakovať všetkým zúčastneným stranám celého procesu, najmä tímu spoločnosti Prochem S.A. za profesionálnu spoluprácu pri výstavbe tejto kancelárskej budovy a úspešný exit,“ dopĺňa Seweryn Krajewski, podpredseda dozornej rady spoločnosti Irydion Sp. z o.o. a zástupca fondu LFI 1 FIZAN.

_________

Prochem S.A. je inžinierska spoločnosť, ktorá poskytuje služby zákazníkom v priemyselnom, stavebnom a environmentálnom sektore. Spoločnosť bola založená v roku 1947. Dlhoročné skúsenosti, vysokokvalifikovaní a profesionálni zamestnanci a používanie najmodernejších pracovných nástrojov a metód – to všetko patrí medzi najdôležitejšie prednosti spoločnosti, ktoré jej zaručujú stabilné vedúce postavenie na stavebnom trhu.

LFI 1 FIZAN je investičný fond, ktorý investuje prostriedky získané prostredníctvom súkromného umiestňovania investičných certifikátov do cenných papierov, úverov poľským malým a stredným podnikom a iných prevoditeľných majetkových práv.

Kontakt pre médiá:


Martin Kodýdek

Tel.: +420 606 615 311

E-mail: [email protected]